Camillas Matuppror

Hem   Aktuellt   Fakta   Vapendragare  

 

2011-02-16

Äntligen en upprorsledare bland kommunalråden

Sex dalakommuner gick samman i det som skulle bli en riktig drömupphandling, omfattande 55,5 miljoner per år, och man såg med tillförsikt fram emot att den nya uppsamlingscentral som Borlänge kommun stoltserar med, skulle komma till sin rätt.

Men något blev fel – upphandlingens underlag, utvärderingskriterierna är skrivna så att mindre producenter och leverantör har mycket svårt att hävda sig – som vanligt är underlaget formulerat så att de enda som är stora nog att svara upp mot utvärderingskriterierna är storfinansen genom Menigo och Servera.
     

Och vinnarna är... Ingen

Då är ju allt förfelat, upphandlingscentralen och de lokala producenterna blir stående med lång näsa. Ingen liten producent har möjlighet att leverera. Bönder och lokalt näringsliv får lägga ner, till förmån för lågprisimporter och det matindustriella komplexets hittepåmat. Levande landsbygd blir blott ett i horisonten hägrande Utopia.
     

Offentlig upphandling utan offentlighet

Naturligtvis kom detta till Matupprorets kännedom (19 januari 2011). Vi började göra efterforskningar, men stötte på patrull. Vi fick till exempel inte ut offentliga handlingar från Borlänge kommun i tid, inför överklagandet, så vår Ulf Bohlin gjorde en anmälan om det till förvaltningsdomstolen.
     

Kommunalrådens matupprorsledare

Så har vi då Sofia Jarl, nyblivet kommunalråd i Gagnefs kommun, har tröttnat på upphandlingstjafset och tar frågan till sin partikamrat, landsbygdsminister Erlandsson. På Matupproret i Svärdsjö gläds vi denna upprorsledare bland kommunalråden. Hennes ord "potatisodlaren i Dalarna inte straffas för att denne inte kan leverera druvor och tomater" visar att hon har full koll på hela problematiken. Läs mer om Sofia Jarl, » matupphandling blir ministerfråga och hennes insikter på Dalarnas tidningar.
     
Matupproret och hela Dalarna väntar nu med spänning på förvaltningsdomstolens beslut, hur ska en offentlig upphandling gå till? Och hur får en offentlig upphandling gå till?
     


Dela upprorsartikeln med dina vänner
 

 

 

97402

Har nu skrivit under.

 

 
Upprorisk och matsmart
» Det här vill jag.

Bli upprorsmakare - skriv under
» Jag vill att du skriver på mitt upprop för mer matglädje och mindre industrimat!

Upproret lever - tipsa
» Du är även välkommen att nedan lämna konkreta tips på missförhållanden som har med mat att göra. Om det är tillräckligt konkret kommer tipset bland annat att lämnas vidare till lokalpressen på aktuell ort.

 
Camillas Matuppror, Sveden 125, 790 23 Svärdsjö, www.camillasmatuppror.se, info@camillasmatuppror.se
Producerad av Reaktion
med kraft från
Eyebeep Publicering